Strony

środa, 12 marca 2014

Baranek Wielkanocny z masy solnej krok po kroku.

Czesc,
 
Dziś tak jak już kiedyś wspominałam przedstawiam kurs na baranka  z masy solnej krok po kroku.
 Mase solna robie wg najprostszego przepisu czyli:
  1 szkl. mąki ( biedronkowa 450 okazała sie najlepsza)
  1 szkl. soli (  najlepiej najdrobniejszej)
  0,5 szkl cieplej wody

 Potrzebne narzędzia:
misa ( do zagniatania ciasta), wałek, noż, wykałaczka, stolnica ale nie koniecznie, folia aluminiowa,pędzelek, denko np. od sloiczka na wode, spinacz biurowy, nożyczki, sprytne rączki i duuuużooo chęci.


Etap 1. Ciasto

Zagniatam ciasto, ewentualnie podsypuje mąką lub dolewam wody w zależności jaką konzystencję ma ciasto. I gniotę gniotę gniotę aż uzyskam w miare gladką masę. Myślę że 10 max 15 min to już super jest.



1. Dziele ciasto na poł. Połowę ciasta rozwałkowuje o tak.



 2. Wycinam podstawę baranka.



Etap 2.  Elementy głowy



3. Z pozostałej masy solnej robię: głowę z kulki, uszy, włosy, oczy, nozdrza i ewentualnie rogi jak ktoś chciałby z rogami.

 4. Smaruję pędzelkiem namoczonym w wodzie górę tułowia i przyklejam głowę,która delikatnie spłaszczam oraz uszy i włosy


5. A nastepnie oczy i nozdrza, w nozdrzach wykałaczką można zrobic dziurki.


Etap 3. Elementy tułowia



6. Robie krótkie wałeczki.




7. Zwijam wałeczki w ślimaczki.




8. Staram sie zrobić partiami po 10 i  przyklejam, potem dorabiam tyle ile potrzeba mi jeszcze.




9. Smaruje tułów pędzelkiem z wodą i doklejam runo barankowi.




10. Wykałaczka dociskam runo robiąc dziureczki dla lepszego efektu.



Etap 4. Kopytka



11. Robie kulke z której potem formuję kopytko.





12. Nożem formuje palce.




13. Wykałaczką robię dziurkę by przy wykańczaniu dowiązać sznureczek.




14. A tu już wszytskie cztery kopytka.Para mniejszych na górę i większych na dół.



Etap 5. Zawieszka




15. Spinacz rozprostowujemy palcami.



16. Formujemy z niego zawieszkę, która gdy wydaje sie nam zbyt długa przycinamy nożyczkami.




17. Umieszkamy zawieszkę w głowie baranka.




18.Baranek gotowy. W tułowiu baranka jeśli się przyglądniecie robimy wykałaczką (podobnie jak bylo w kopytkach) dziurki po to by potem dowiązać kopytka.Piekę baranka tak najpierw 3-4 godz w temp. 70 stopni w piekarniku  elektrycznym a pod koniec podkrecam nawet do 200 stopni zeby mi sie przyrumienil troche.



Etap 6. Efekty


19. Baranek już wypieczony , ten jest z rogami.



20. Baranek bez rogów.


Myślę,że podoba Wam sie ten kurs i ktoś skorzysta. BAranki są jeszcze nie pomalowane. ale są w trakcie przygotowań. Jak bedą gotowe to napewno Wam pokaże.

2 komentarze: