Baranek Wielkanocny z masy solnej krok po kroku.
Czesc,
Dziś tak jak już kiedyś wspominałam przedstawiam kurs na baranka z masy solnej krok po kroku.
Mase solna robie wg najprostszego przepisu czyli:
1 szkl. mąki ( biedronkowa 450 okazała sie najlepsza)
1 szkl. soli ( najlepiej najdrobniejszej)
0,5 szkl cieplej wody
Potrzebne narzędzia:
misa ( do zagniatania ciasta), wałek, noż, wykałaczka, stolnica ale nie koniecznie, folia aluminiowa,pędzelek, denko np. od sloiczka na wode, spinacz biurowy, nożyczki, sprytne rączki i duuuużooo chęci.
Etap 1. Ciasto
Zagniatam ciasto, ewentualnie podsypuje mąką lub dolewam wody w zależności jaką konzystencję ma ciasto. I gniotę gniotę gniotę aż uzyskam w miare gladką masę. Myślę że 10 max 15 min to już super jest.
1. Dziele ciasto na poł. Połowę ciasta rozwałkowuje o tak.
2. Wycinam podstawę baranka.
Etap 2. Elementy głowy
3. Z pozostałej masy solnej robię: głowę z kulki, uszy, włosy, oczy, nozdrza i ewentualnie rogi jak ktoś chciałby z rogami.
4. Smaruję pędzelkiem namoczonym w wodzie górę tułowia i przyklejam głowę,która delikatnie spłaszczam oraz uszy i włosy
5. A nastepnie oczy i nozdrza, w nozdrzach wykałaczką można zrobic dziurki.
Etap 3. Elementy tułowia
6. Robie krótkie wałeczki.
7. Zwijam wałeczki w ślimaczki.
8. Staram sie zrobić partiami po 10 i przyklejam, potem dorabiam tyle ile potrzeba mi jeszcze.
9. Smaruje tułów pędzelkiem z wodą i doklejam runo barankowi.
10. Wykałaczka dociskam runo robiąc dziureczki dla lepszego efektu.
Etap 4. Kopytka
11. Robie kulke z której potem formuję kopytko.
12. Nożem formuje palce.
13. Wykałaczką robię dziurkę by przy wykańczaniu dowiązać sznureczek.
14. A tu już wszytskie cztery kopytka.Para mniejszych na górę i większych na dół.
Etap 5. Zawieszka
15. Spinacz rozprostowujemy palcami.
16. Formujemy z niego zawieszkę, która gdy wydaje sie nam zbyt długa przycinamy nożyczkami.
17. Umieszkamy zawieszkę w głowie baranka.
18.Baranek gotowy. W tułowiu baranka jeśli się przyglądniecie robimy wykałaczką (podobnie jak bylo w kopytkach) dziurki po to by potem dowiązać kopytka.Piekę baranka tak najpierw 3-4 godz w temp. 70 stopni w piekarniku elektrycznym a pod koniec podkrecam nawet do 200 stopni zeby mi sie przyrumienil troche.
Etap 6. Efekty
19. Baranek już wypieczony , ten jest z rogami.
20. Baranek bez rogów.
Myślę,że podoba Wam sie ten kurs i ktoś skorzysta. BAranki są jeszcze nie pomalowane. ale są w trakcie przygotowań. Jak bedą gotowe to napewno Wam pokaże.
Jest... przesłodki!!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny kursik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy